dimarts, 26 de març del 2013

BLOC-Compromís presenta moció per a demanar una moratòria en el pagament del deute públic

- versió valencià -
El Grup Municipal del BLOC-Compromís presenta al ple de l'Ajuntament de Petrer del pròxim dijous 28 de març una moció en la qual demana «una moratòria, així com l'auditoria i la reestructuració del deute públic». Encara que la iniciativa part del grup valencianista, finalment la moció anirà signada conjuntament per BLOC i EUPV.
El regidor i portaveu del BLOC-Compromís, David Navarro, ha explicat els motius que els porten a presentar una moció d'este tipus i ha destacat principalment com «el pes del deute i els seus interessos afecten negativament la prestació de serveis municipals». A més, segons alguns estudis, una quarta part del deute públic correspon al rescat dels bancs i podria ser considerada “il·legítima”.
Navarro ha deixat clar que esta proposta no és “una ocurrència de Compromís”, sinó que organismes com el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides s'han pronunciat en este sentit. Per exemple, este Consell de l'ONU va resoldre el passat 5 de juliol de 2012 que el deute públic juntament amb les condicions abusives (interessos, terminis de pagament, etc.) impedia els governs garantir els drets humans de la població i, en concret, els drets econòmics, socials i culturals de la ciutadania.
A més, des del BLOC-Compromís han tornat a denunciar la reforma de l'article 135 de la Constitució Espanyola pactat per PSOE i PP a l'agost de 2011, que estableix la prioritat absoluta del pagament del deute per sobre de qualsevol altre gasto públic, inclús els serveis i prestacions socials bàsiques.
Sobre la proposta d'acords de la moció, Navarro ha manifestat que es poden resumir en cinc reivindicacions concretes:
1) Moratòria del deute públic, és a dir, suspensió temporal del pagament.
2) Auditoria del deute públic per a determinar quina part d'esta és “il·legítima” i establir una condonació o quitació del deute il·legítim (per exemple, la generada pel rescat dels bancs).
3) La derogació de la reforma de l'article 135 de la Constitució Espanyola.
4) El manteniment de prestacions socials i serveis públics bàsics com primera prioritat de les administracions públiques.
5) La progressivitat fiscal, és a dir, que pague un major percentatge d'impostos qui més tinga; en l'actualitat hi ha moltes circumstàncies que la càrrega fiscal és major sobre les classes mitjanes i treballadores que sobre les grans fortunes i empreses multinacionals.
Finalment, Navarro ha matisat que estes propostes són complicades però possibles. «Hem de preguntar-nos quin camí volem seguir: el de Grècia?, el de Xipre on ara hi ha restriccions per a traure diners dels bancs? Hi ha exemples com Islàndia, on la ciutadania es va negar a rescatar els bancs amb diners públics i ara està superant la crisi. També cal recordar que en 1952 una vintena de països occidentals van perdonar més de la meitat del deute a l'Alemanya federal, el que va permetre la seua prompta recuperació després de la II Guerra Mundial».

- versión castellano -
BLOC-Compromís presenta moción para pedir una moratoria en el pago de la deuda pública
El Grupo Municipal del BLOC-Compromís presenta al pleno del Ayuntamiento de Petrer del próximo jueves 28 de marzo una moción en la que pide «una moratoria, así como la auditoría y la reestructuración de la deuda pública». Aunque la iniciativa parte del grupo valencianista, finalmente la moción irá firmada conjuntamente por BLOC y EUPV.
El concejal y portavoz del BLOC-Compromís, David Navarro, ha explicado los motivos que les llevan a presentar una moción de este tipo y ha destacado principalmente como «el peso de la deuda y sus intereses afectan negativamente a la prestación de servicios municipales». Además, según algunos estudios, una cuarta parte de la deuda pública corresponde al rescate de los bancos y podría ser considerada “ilegítima”.
Navarro ha dejado claro que esta propuesta no es “una ocurrencia de Compromís”, sino que organismos como el Consejo de Derechos Humanos de las Naciones Unidas se han pronunciado este sentido. Por ejemplo, este Consejo de la ONU resolvió el pasado 5 de julio de 2012 que la deuda pública junto con las condiciones abusivas (intereses, plazos de pago, etc.) impedía a los gobiernos garantizar los derechos humanos de la población y, en concreto, los derechos económicos, sociales y culturales de la ciudadanía.
Además, desde el BLOC-Compromís han vuelto a denunciar la reforma del artículo 135 de la Constitución Española pactado por PSOE y PP en agosto de 2011 que establece la prioridad absoluta del pago de la deuda por encima de cualquier otro gasto público, incluso los servicios y prestaciones sociales básicas.
Sobre la propuesta de acuerdos de la moción, Navarro ha manifestado que se pueden resumir en cinco reivindicaciones concretas:
1) Moratoria de la deuda pública, es decir, suspensión temporal del pago. 
2) Auditoría de la deuda pública para determinar qué parte de ésta es “ilegítima” y establecer una condonación o quita de la deuda ilegítima (por ejemplo, la generada por el rescate de los bancos). 
3) La derogación de la reforma del artículo 135 de la Constitución Española. 
4) El mantenimiento de prestaciones sociales y servicios públicos básicos como primera prioridad de las administraciones públicas. 
5) La progresividad fiscal, es decir, que pague un major porcentaje de impuestos quien más tenga; en la actualidad hay muchas circunstancias en que la carga fiscal es mayor sobre las clases medias y trabajadoras que sobre las grandes fortunas y empresas multinacionales. 
Por último, Navarro ha matizado que estas propuestas son complicadas pero posibles. «Tenemos que preguntarnos que camino queremos seguir: ¿el de Grecia?, ¿el de Chipre donde ahora hay restricciones para sacar dinero de los bancos? Hay ejemplos como Islandia, donde la ciudadanía se negó a rescatar los bancos con dinero público y ahora está superando la crisis. También hay que recordar que en 1952 una veintena de países occidentales perdonaron más de la mitad de la deuda a la Alemania federal, lo que permitió su pronta recuperación después de la II Guerra Mundial».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada